BuildBetterTeams Nederland
5/5

Team coach Certificering

Leer een nieuwe manier van samenwerken en empowerment – registreer u vandaag nog

Ontdek de sterke en zwakke punten van een teamcultuur.​

Leer een nieuwe manier van samenwerken en empowerment – registreer u vandaag nog!

Stap 1: Aanmelden

Stap 2: Volgen van de 2 daagse certificering

Stap 3: Toegang tot het assessment systeem

Stap 4: Gecertificeerd Team Coach

Stap 5: Acquisitie stappen

Stap 6: Frequente terugkomdagen

“Teamcultuur”

Organisaties reageren door het aannemen van matrixorganisatiestructuren die flexibiliteit en cross-functionele samenwerking mogelijk maken, maar ook een nieuwe reeks uitdagingen creëren.

 

Niet ieder persoon kan hier mee uit de voeten en wil met alle pijn en frustratie hoe het was, terug naar wat is geweest.

 

Daarom is in de weken en maanden voor ons het vermogen van individuen binnen een organisatie om effectief en productief samen te werken nu belangrijker dan ooit: het is tijd om de regels van samenwerken te herschrijven.

Hoe een Gecertificeerd
Team Coach worden?

Certificering Team Coach

Upgrade jezelf met de bouwstenen
Lencioni, Belbin, 16PF en Big Five

Eenmalige licentie 1.015,- 

€44,35 per maand

4 Bouwstenen die je verder helpen in je carrière 

Om jouw facilitering van gedragingen van hechte goed presterende teams zo succesvol mogelijk te maken, geven we hier een voorproefje van de bouwstenen die we gebruiken.

 1. De vijf frustraties van Teamwork, Patrick Lencioni
 2. De teamkarakterrollen, Meredith Belbin
 3. De 16 persoonlijkheidsfactoren, Raymond Cartell
 4. De Big Five, Lewis Goldberg

Als Team Coach reageer je op dat wat er aanwezig is in het team en op dat wat je potentieel aan gedrag kan aanboren.

Dit maakt dat we gebruik maken van 4 bouwstenen om je direct een krachtig team horizon te geven. Het is niet noodzakelijk om direct de specialist te zijn omdat in de rapportages reflectie en praktische suggesties zijn opgenomen. En we vooraf aan een teamsessie een second opinion met een gecertificeerde BuildBetterTeam coach aanbieden. 

1. Lencioni

Gebaseerd op het baanbrekende model van bestsellerauteur Patrick Lencioni, bouwt het team assessment rapport aan goed presterende teams op door de nadruk te leggen op vijf belangrijke gedragingen:

 • Vertrouwen
 • Conflict
 • Commitment
 • Verantwoordelijkheid
 • Resultaten

Je leert via een te volgen generiek teamprogramma de teamleden het gedrag en de persoonlijke vaardigheden die ze nodig hebben om oprecht en effectief te zijn in elk team. Het ‘Lencioni’ gedachtegoed is een van de bouwstenen. 

Het Team Rapport stelt teamleden in staat om:

 1. Nieuw gedrag vorm te geven

 2. De productiviteit te verhogen en

 3. Een gemeenschappelijke taal te creëren die volledig herdefinieert wat het betekent om samen te werken en resultaten te behalen

Als Team Coach creëer je een teamomgeving wat maakt dat de teamleden in staat zijn om:

 1. Persoonlijk feedback te geven op elkaars gedrag 
 2. De voortgang te ondersteunen
 3. Een teamcultuur te creëren die volledig herdefinieert wat het betekent om samen te werken en resultaten te behalen

2. Belbin

Gebaseerd op het baanbrekende model van Professor Belbin, bouwt het Belbin rapport aan goed presterende teams door de nadruk te leggen op diversiteit en interactie binnen teams.

 

Teamkarakterrollen die Professor Meredith Belbin onderscheidt zijn.

#Doen

 • Bedrijfsman
 • Brononderzoeker

#Denken

 • Plant
 • Monitor

#Willen

 • Vormer
 • Voorzitter

#Voelen

 • Zorgdrager
 • Groepswerker

 Je leert via een te volgen generiek teamprogramma de teamleden het gedrag en de persoonlijke vaardigheden die ze nodig hebben om oprecht en effectief te zijn in elk team. Het ‘Belbin’ gedachtegoed is een van de bouwstenen. 

3. 16 PF

In 1949 publiceerde Raymond Cattell de 16 persoonlijkheidsfactoren theorie, ook wel bekend als de 16PF. Vanwege de wetenschappelijke achtergrond van Cattell en zijn 16PF-theorie, wordt deze gebruikt in een breed scala aan contexten.

16PF Persoonlijkheidsfactoren

 1. Emotionele betrokkenheid
 2. Redenerend vermogen
 3. Emotionele stabiliteit
 4. Dominantie
 5. Levendigheid
 6. Regelbewust
 7. Sociaal zelfverzekerd
 8. Gevoeligheid
 9. Waakzaamheid
 10. Abstractheid
 11. Geslotenheid
 12. Onzekerheid
 13. Openheid voor verandering
 14. Zelfstandigheid
 15. Perfectionisme
 16. Gespannenheid

 Je leert via een te volgen generiek teamprogramma de teamleden het gedrag en de persoonlijke vaardigheden die ze nodig hebben om oprecht en effectief te zijn in elk team. Het ’16PF’ gedachtegoed is een van de bouwstenen. 

4. Big Five

Een belangrijk kenmerk van de Big Five persoonlijkheid, is dat de scores op de vijf karaktertrekken normaal verdeeld zijn. Mensen die deze test maken, worden niet in een vakje geplaatst. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een beetje introvert en tegelijkertijd een beetje extravert zijn. Dit maakt de Big Five persoonlijkheidstest erg betrouwbaar en dus bruikbaar.

Big Five

 1. Extraversion
 2. Anxiety
 3. Tough-Mindedness
 4. Independence
 5. Self-Control

 Je leert via een te volgen generiek teamprogramma de teamleden het gedrag en de persoonlijke vaardigheden die ze nodig hebben om oprecht en effectief te zijn in elk team. Het ‘Big Five’ gedachtegoed is een van de bouwstenen. 

Wil je direct aan de slag?

Voordat u begint

Omdat het team-assessment en het begeleidende materiaal zijn ontworpen voor een intact team, zijn er een aantal zaken die het succes van een teamcoach beïnvloeden.

Hieronder staan een viertal fundamentele succesbepalende vragen, beantwoord ze met ja of nee.

1. Is het team een echt team?

    Ja  Nee

Een team is een relatief klein aantal mensen (van drie tot twaalf) dat regelmatige bijeenkomt en gezamenlijk resultaatverantwoordelijk is. De teamleden delen gemeenschappelijke doelen, evenals beloningen en verantwoordelijkheden om deze te bereiken.

Niet elke groep is een team. Een groep die een team lijkt te zijn, kan bijvoorbeeld gewoon een verzameling mensen zijn die aan dezelfde manager rapporteren, maar relatief weinig onderlinge afhankelijkheid en wederzijdse verantwoordelijkheid hebben.

Wanneer een groep niet voldoet aan de criteria van een team, zal het BuildBetterTeams proces hoogstwaarschijnlijk niet het verwachte resultaat opleveren.

2. Is het team klaar voor heavy lifting?

  Ja  Nee

De voordelen van een goed functionerend team zijn enorm. Maar ze kunnen alleen worden bereikt wanneer het team bereid is tijd en energie in het proces te steken.

 

3. Is de leider oprecht toegewijd aan het bouwen van een team?

Ja  Nee
Feit is dat leiderschap ertoe doet. De sleutel tot transformatie is een toegewijde leider.

Om een team zijn volledige potentieel te laten bereiken, moet de leider de kracht van te samenwerken begrijpen en bereid zijn om de inspanning te leiden door een voorbeeld te stellen en er tijd aan te besteden.

Toch is het belangrijk op te merken dat veel leiders die niet oprecht geïnteresseerd lijken in samenwerking, vaak gewoon sceptisch zijn over de mogelijkheid om het te bereiken of bang zijn dat het erkennen van de noodzaak ervan een slechte weerslag op hen zou kunnen zijn. In deze gevallen is succes mogelijk zolang teamleiders bereid zijn het proces met goede bedoelingen te starten. Jij als teamcoach neemt dan een meer overtuigende rol in die bijdraagt aan het begin van een succesvol traject.

4. Is dit het juiste moment?

Ja  Nee

Bepaalde situaties maken het moeilijk om het feedbackproces te implementeren. We raden je aan het team traject te heroverwegen als een van de volgende situaties zich voordoet:

 • Het team is nieuw. Een team moet minimaal 6 tot 8 weken bij elkaar zijn geweest voordat het beoordelingstraject wordt gebruikt. Voor nieuwe teams zou het beter zijn om het traject te introduceren en het gedrag van een samenhangend team te bespreken.
 • De aard van het team staat op het punt te veranderen. De tijd is waarschijnlijk niet rijp als meerdere teamleden het team verlaten  of zich bij het team voegen of wanneer de verantwoordelijkheden van het team aanzienlijk gaan veranderen. In die situaties is het beter om gewoon een presentatie over het team traject te geven en vervolgens af te wachten tot het team stabiel is om de feedback-beoordeling uit te voeren.
 • Nieuwe organisatie. Er gaat een ingrijpende organisatorische verandering plaatsvinden of heeft recent plaatsgevonden, zoals fusie of reorganisatie.

Is uw antwoord positief op alle vragen meld u dan direct aan!

Nu direct aanmelden via de knop!
BuildBetterTeams Nederland

Eikenlaan 2
8051BD, Hattem
Netherlands

Tel: 06-46635255

Let op! Een bezoek is enkel mogelijk op afspraak en is op de trainingslocatie.

KvK: 05061569
BTW-nr. NL8116.47.407.B01
Bank: INGB0009608636
T.n.v.: BuildBetterTeams